Wpisany przez Monika Heluszka |
Smaki jesieni W sobotę, 3 grudnia br., w remizie OSP Albertów odbyła się degustacja tradycyjnych regionalnych potraw pod hasłem „Smaki jesieni”. Spotkanie było zorganizowane przez Stowarzyszenie Rady Powiatowej Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Kłobuckiego. W wydarzeniu uczestniczyły wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich gminy Lipie. Degustacja odbywała się w ramach zadania publicznego gminy Lipie w zakresie podtrzymywania i upowszechniania tradycji narodowej, pielęgnowania polskości oraz rozwoju świadomości narodowej i kulturowej w 2022 r. obejmującego przygotowanie degustacji regionalnych, tradycyjnych potraw. Oficjalnego otwarcia spotkania oraz powitania wszystkich zgromadzonych gości dokonała Alicja Podgórska, Prezes Stowarzyszenia Rady Powiatowej Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Kłobuckiego, a zarazem Przewodnicząca Gminnej Rady KGW w Lipiu. Następnie głos zabrała Wójt Gminy Lipie, Bożena Wieloch, która podkreśliła, jak ważne dla lokalnej społeczności jest podtrzymywanie kulturowego dziedzictwa oraz krzewienie rodzimych zwyczajów i tradycji: - […] Głębokie przywiązanie do kultury i tradycji zawsze było siłą polskości oraz drogą do wolności i niepodległości. To nasza tożsamość i wielkie dziedzictwo. Krzewmy te idee, aby nasza piękna i unikatowa tradycja, mogła przetrwać dla przyszłych pokoleń. Dzisiejsze spotkanie to kolejna z licznych inicjatyw, które podejmują nasze Panie, które od lat dbają o dawne tradycje i zwyczaje, popularyzują dziedzictwo kulturowe regionu i integrują wszystkie pokolenia naszej społeczności. […]. Na zakończenie swojego wystąpienia wójt wręczyła przedstawicielkom poszczególnych KGW podziękowania. O tym, jak bogate jest kulinarne dziedzictwo naszej gminy świadczyły potrawy przygotowane przez gospodynie z Albertowa, Dankowa, Kleśnisk, Lipia, Natolina, Parzymiech, Wapiennika, Zbrojewska i Zimnowody. Panie zaprezentowały dania, przygotowane według dawnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Degustacja – zgodnie z hasłem przewodnim - mieniła się kolorami i smakami jesieni. Dominowały w niej potrawy m.in. z dyni, ziemniaków, grzybów, kapusty, a także innych warzyw, owoców, zbóż, z użyciem aromatycznych ziół. Spośród znajdujących się na stołach specjałów były m.in.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia |